De Leiding over Noord is een warmtetransportnet van Rozenburg naar Rotterdam. Via dit 16,8 kilometer lange tracé transporteert Eneco restwarmte vanuit de industrie, via Vlaardingen en Schiedam, naar het stadsverwarmingsnet van Rotterdam. In de toekomst verwacht Eneco ook Vlaardingen en Schiedam aan te kunnen sluiten op het net.

De Leiding over Noord vervoert duurzame warmte voor zo’n 95.000 huishoudens. De warmte is ontstaan bij de verbranding van afval in de afval- en energiecentrale van AVR in Rozenburg. Het resultaat: een CO2-reductie van 95 kiloton per jaar.

In de centrale van AVR wordt water verhit naar 100 tot 120°C. Vervolgens stroomt het hete water door Leiding over Noord. Dit water verwarmt vanaf oktober 2014 het bestaande stadsverwarmingsnet van Rotterdam. In de toekomst zal Leiding over Noord ook nieuwe netten in Vlaardingen en Schiedam van warmte voorzien

Door deze vorm van warmtelevering…

 • Hoeft geen warmte te worden opgewekt met aardgas.
 • De warmte die vrijkomt bij AVR is voor meer dan 50% biogeen (biologisch of organisch materiaal).
 • Wordt 60% minder CO2 uitgestoten dan met een gasketel, een vermindering van 1.000 kg CO2 per woning per jaar.

Waar ligt de Leiding over Noord?

Leiding over Noord - Tracé met loten en boringen

 • AVR naar Vlaardingen
  Vanaf de centrale van AVR (1) in Rozenburg loopt de leiding onder de Nieuwe Waterweg (2) naar Vlaardingen. De route loopt onder de Maassluissedijk door, via de Vergulde Hand (3) en Free Golf (4) naar de A20 (5) richting Schiedam.
 • Marathonweg en Vlaardingse Vaart
  Bij de kruising met de Marathonweg (6) loopt de leiding onder BP tankstation en McDonalds. Vervolgens langs de A20 onder de Vlaardingse Vaart (7) en kruising Holysingel (8) richting het Kethelplein waar de route onder de A4 (9) loopt.
 • Schiedam Vlietlandziekenhuis en A20
  De leiding gaat verder in Schiedam via de Hargalaan richting het Vlietlandziekenhuis. Voor de rotonde (10) bij het ziekenhuis loopt de leiding onder de Nieuwe Damlaan tot aan de parkeerplaatsen Sporthal Margriet (11). Vanaf hier loopt de route onder de A20 door naar Sporthal Groenoord (12).
 • Prinses Beatrixpark en A20
  Vervolgens loopt de leiding via het Prinses Beatrixpark (13) richting ’s-Gravelandsepolder en komt deze via een boring uit onder de ’s Gravelandseweg (14) op de parkeerplaats naast de Nieuwpoortweg. De route loopt vervolgens onder de Schiedamse Schie (15) naar de Spaanse Polder en volgt de A20.
 • Strickledeweg naar Rotterdam
  Ter hoogte van de Strickledeweg (16) ligt opnieuw een leiding onder de A20 door naar Rotterdam. Na het passeren van het spoor en de metrolijn (17) komen we aan op de Hogenbanweg (18) in Rotterdam.
 • Schiedamseweg tot EfG-centrale
  De route loopt via de hoofdrijbaan en groenstrook van de Hogenbanweg richting de Schiedamseweg (19) om dan uit te komen in de Merwehaven. Via de Marconistraat loopt de leiding uiteindelijk naar de EfG-centrale (20) aan de Galileïstraat. Hier sluiten we de leiding aan op het Rotterdamse warmtenet.