Met veel plezier kondigen we de Opening  van het VanGasLos Festival en de VanGasLos Expositie aan, op 10 mei 2017 van 16.00 tot 20.00 uur op de Hoogte Kadijk 400 te Amsterdam

Klik hier om je aan te melden!

Jij bent er toch ook bij?

Een jaar geleden vroeg ik op Twitter hoe snel de transitie van aardgas af zou gaan. Bijna iedereen dacht dat de dit nog lange tijd zou duren. Inmiddels weten we dat de afgelopen maanden één van de grootste transities van de eeuw is ingezet. Het gaat misschien minder snel dan gehoopt. Maar er gebeurt zeker meer dan we hadden verwacht.

En we zijn nog niet klaar. We beginnen pas. Want deze transitie ontstaat door de acties van ons allemaal. Deze energietransitie kan alleen goed lopen als iedereen meedoet: De bewoners, de lokale bottum-up initiatieven, de corporaties en hun huurders, de gemeenten, de netbeheerders, de netbeheerders, de installateurs, de bouwers en de kennisinstellingen. Samen met jou en al die andere gamechangers, idealisten en voorlopers maken we steeds meer vaart.

We vieren het moment. We nemen afscheid van het fossiele denken en gaan VanGasLos

Maar omdat we met z’n allen zo hard werken, zien we soms niet hoeveel er al gebeurt. En, om jou en al die anderen in het zonnetje te zetten en een boost te geven voor de rest van het jaar, gaan we een feestje vieren. Een feestje waar je ziet, hoort, ruikt en voelt hoeveel er gebeurd is het afgelopen jaar. Hoeveel positieve energie deze transitie geeft en hoeveel mensen er blij van worden. Doordat wij dat samen laten zien, enthousiasmeren we al onze genodigden. die nu nog niet door hebben dat deze energietransitie happening en hot is.

Wat gaan we met je doen?

In de voormalige elektriciteitscentrale uit 1903 op de Hoogte Kadijk (van Alliander) gaan we iets bijzonders doen. Dit van Berlage-gebouw is normaal gesloten voor publiek. In deze hal zie je 12 imponerende, levensgrote kunstwerken. Het kunstenaarscollectief de G4 maakte ze speciaal voor dit festival. G4 geeft alvast een kleine terugblik op de huidige tijd vanuit 2050. De schilderijen behandelen de verhouding van de mens tot het gebruik van aardgas. Wees welkom bij de opening door een bijzondere gast

Kunstenaar Anne-Jan Reijn lanceert de parfumlijn Ailes Noir: Eau d’Alarme. Een souvenir voor in de toekomst. Wat als wij in 2050 geheel gasvrij zijn? Natuurlijk zullen we ons keramisch koken niet meer willen missen, en onze gerecyclede warmte in onze armen sluiten. Maar gaan we de geur van gas ook niet een beetje missen? Al die momenten dat je samen in de kamer stond, , terwijl je elkaar bleef vragen; ‘ruik ik nou gas?’. Die geur die onaangenaam is, maar ook vertrouwd, . En op een vreemde manier misschien zelfs een beetje lekker. Zoals zovele onaangename geuren die deel uitmaken van ons dagelijks leven, Met Ailes Noir: Eau d’Alarme voorziet de Anne-jan Reijn alvast in  deze voor in 2050 voorspelde behoefte naar gasgeur. Tijdens Van Gas Los zal hij 5 exclusieve parfumflessen van Ailes Noir: Eau d’Alarme presenteren. Neem jij er één mee naar huis?

Maar we hebben ook een aantal bijzondere sprekers, waaronder Maarten Hajer, Arash Aazami en Jan Kriekels om de transitie te duiden en ons te helpen in te zien dat het een spannend en chaotisch traject is, Een transitie die vooral kansen biedt. Hoe we ons hier door heen gaan slaan?

Omdat ik weet dat jullie allemaal rondlopen met de vraag: Hoe moet dat nou? Hoe gaan we van gas los? Hebben we een aantal organisaties gevraagd op onverwachte wijze met u aan de slag te gaan om hier antwoord op te geven. Ik verklap het nog niet. Verwacht uitgedaagd te worden en veel nieuwe inzichten te krijgen. Laat je meenemen in de wereld van gamechangers en energievoorlopers, en ga nieuwe samenwerkingen aan. Het wordt een bijzonder dag.

Ik hoop je daar te zien, en neem vooral iemand mee die nog een zetje nodig heeft in deze transitie. Iemand die ook wat extra energie kan gebruiken.

Ik zie je 10 mei 4 uur in Amsterdam op de Hoogte Kadijk 400!

Maya van der Steenhoven

mede namens en in samenwerking met netwerkbedrijf Alliander, Gallery Vriend van Bavink, HIER Verwarmt, Nuon, JAGA, de Waddenvereniging, Gemeente Amsterdam, DWA, Milieudefensie

Klik hier om je aan te melden! 

Programma

Programma