Je hebt een mening over de verduurzaming van de energiehuishouding van Nederland? Je vindt dat er onvoldoende gebeurt? Als jij minister was zou je het anders doen? Je bent niet ouder dan 35? Lees dan vooral verder want 11 mei gaan we jou de kans geven jouw input te geven in de kabinetsformatie en invloed te hebben op het energiebeleid van Nederland.

Alliander, Eneco, Nuon, Gallery Vriend van Bavink, Rebel Group adviesbureau, gemeente Amsterdam, het ministerie van I&M en vele anderen organiseren samen een VanGasLos festival van 10-12 mei in Amsterdam. Dit festival is nu eens geen congres maar een feestelijk afscheid. We willen het moment markeren dat we afscheid nemen van het fossiele denken en overgaan naar een nieuwe, duurzame economie. Hierbij horen zoveel mogelijk invloedrijke gamechangers en andere innovatieve en toekomstgerichte denkers.

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg

De donderdag 11 mei staat specifiek in het teken van de volgende generatie. Jij dus. Waarom? Omdat wij geloven dat jij anders kijkt naar de transitie. Wij geloven dat jongeren met kennis van transities en energie andere skills hebben door meer flexibiliteit en andere ervaringen dan de oude generatie. Als we young professionals uit de volgende generatie bij elkaar zetten en een aantal maatregelen laten formuleren, krijgen we misschien wel eens een andere benadering van de energietransitie die beter werkt dan wat we nu doen. De energietransitie heeft nieuwe skills en een frisse blik nodig. Maar ook vooral durf en lef om het oude los te laten. Dus voel je uitgedaagd om een nieuw maatregelenpakket te formuleren en deze aan te bieden aan Kamerleden die nu meepraten met het nieuwe Energieakkoord.

Wat bieden wij?

  • Een goed proces voor het formuleren van een pakket maatregelen om in te brengen in het energieakkoord
    Tijdens dit event zullen we met het energietransitiemodel van Quintel intelligence aan de slag gaan. Dit transitiemodel wordt door vele partijen, waaronder Urgenda en overheden, gebruikt om de haalbaarheid van maatregelen te toetsen. Daarnaast geeft het direct inzicht in de effecten van maatregelen op economie, ruimte en duurzaamheid. Hiermee krijgen de maatregelen die worden voorgesteld meer body en geloofwaardigheid. Met kundige begeleiding vanuit de partners worden de verschillende ideeën van de deelnemers verwoord in een bruikbaar voorstel voor het energieakkoord.
  • Inzicht in de energietransitie
    Er zijn verschillende serious games ontwikkeld die inzicht geven in de energietransitie en erg gaaf zijn om te spelen. Deze games zijn door hun hoge kosten normaal gesproken slechts beschikbaar voor corporate bestuurders. Voor deze dag zijn ze echter beschikbaar gesteld aan de deelnemers van het festival om te spelen. Denk hierbij o.a. aan Newtonian Shift van Frisse Blikken i.s.m. Eneco. Daarnaast biedt Posad een workshop over de ruimtelijke impact van de energietransitie met het gebruik van hun Generation Energy model.
    Wees er wel snel bij want de games hebben een maximum aantal deelnemers dus hier geldt: wie het eerst komt wie het eerst maalt.
  • Inspirerende sprekers: o.a. Mark van Baal van Follow This vertelt over welke invloed je zelf kan hebben op de energietransitie
  • Netwerkborrel met leeftijdsgenoten die actief zijn in de duurzame energiesector en andere gamechangers in de energiesector

fbe6cf86-c5b1-4814-bf59-9dfebc77f12a-large

Daarnaast is het een mooie manier om een voormalige elektriciteitscentrale uit 1903 op de Hoogte Kadijk, nu in bezit van Alliander, te bezoeken. Dit van Berlage-gebouw is normaal gesloten voor publiek, maar bevat speciaal deze dag de VanGasLos kunstexpositie van het kunstenaarscollectief de G4. De werken van de G4 over de energietransitie confronteren de kijker met het afscheid van het gebruik van aardgas zoals wij het kennen en biedt perspectief op het energiegebruik in onze tijd.

Locatie: Hoogte Kadijk 400 te Amsterdam.
Tijd: 10.30 (inloop), 11.00 – 18.30 uur

Meer info op http://warmopweg.nl/vangaslos/vangaslos-festival-2017/nextgeneration/

Inschrijven via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-next-generation-gaat-vangaslos-33453896505