Zet ‘m op 70!

In veel huizen staat de temperatuur van de verwarming hoger dan nodig is om het huis comfortabel en warm te krijgen. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 60 of 70 graden vaak voldoende. Door je HR-ketel zelf lager te zetten kun je jaarlijks veel geld op je energierekening besparen!

Op deze pagina’s vind je precies hoe dit in elkaar zit en hoe je zelf aan de slag kunt. Ook kun je ervaringen van anderen lezen die de ketel al lager hebben gezet. Om je CV-ketel perfect in te stellen, kun je ook nog waterzijdig inregelen. Hoe dat werkt en hoe je dat eventueel zelf kunt doen, kun je ook op deze site vinden.


De beste besparing is energie die je niet verbruikt

Op welke temperatuur staat je HR-ketel?
Veel HR-installaties staan standaard afgesteld op 80, 85 en zelfs op 90  ̊C. Deze hoge temperatuur is niet nodig om een huis goed te verwarmen. Een HR-ketel functioneert zelfs beter bij een lagere temperatuur. De ketel haalt zijn hoge rendement pas als het water dat terugkomt bij de ketel kouder is dan 58°C. Alleen dan kunnen de hete rookgassen goed afkoelen (condenseren) tegen het koele water. Om de ketel optimaal te kunnen laten werken is een temperatuur tussen de 30 en 40 graden van het retourwater ideaal.

In een woning met een HR-ketel die op 80°C of hoger afgesteld staat, koelt water in de radiatoren onderweg maximaal zo’n 10-20°C graden af, en is het water dat terugkomt 60-70°C. Te hoog voor het beste rendement.

Door de warmtetemperatuur van je ketel te verlagen, is het mogelijk het gasverbruik met 10-30 % te laten dalen. Bij een verbruik van 1500 m3 gas is dat tussen de 150 en 450 m3 gas. Bij een gasprijs van € 0,60 scheelt dat per jaar tussen de € 90 en € 270.

Hoe zet ik de aanvoertemperatuur lager?
Door in de instellingen van de CV-ketel de watertemperatuur te verlagen daalt de algehele watertemperatuur in het systeem. Water komt dus ook kouder terug, wat ten goede komt aan het rendement. Als uw huis is geïsoleerd en/of dubbel/hr glas heeft, dan kan de temperatuur zelfs verder worden verlaagd naar minimaal 60°C. Zet de temperatuur van de ketel nooit lager dan 60, want dan ontstaat er een risico op legionella.

Kijk eens op onderstaande sites voor instructies over het lager zetten van je CV-ketel:

Handleiding over hoe je te werk kunt gaan om je ketel goed af te stellen:
https://www.vandomburg.net/bespaar-energie-met-cv-tuning/cv-ketel-instellen-en-afregelen/

Een PDF met uitleg over het afstellen van je CV-ketel:
http://www.dehoevenenergie.nl/site/wp-content/uploads/2015/11/info-cv-optimalisatie.pdf

Instructievideo voor de veel voorkomende Intergas Kombi Kompakt HRE CV-ketel:
https://youtube.com/watch?v=C1sB1kxalpw

Subsidie SEEH voor isoleren

Woningeigenaren die twee of meer isolatiemaatregelen laten uitvoeren aan hun huis kunnen de ‘Subsidie Energiebesparing Eigen Huis’, aanvragen. Deze subsidie kan ook worden aangevraagd voor het waterzijdig inregelen van je cv.

Gemeente Leiden is al actief gestart met de campagne “Zet ‘m op 71”!