Ben jij al van gas los?

Nederland is verslaafd aan gas. Maar het kan ook anders!
Voor de verwarming van onze huizen, gebouwen en tuinbouwkassen wordt in Nederland voornamelijk aardgas gebruikt. Maar liefst 93%! Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet dit anders. Het goede nieuws is: het kan anders. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van all-electric apparaten voor koken en stoken, goede isolatie, groen gas en warmte voor je hele wijk, kunnen gebouwen op een andere en duurzamere manier worden verwarmd. Voor het koken zijn inmiddels ook veel betere oplossingen zoals inductie, zoals Francesca van de foodblog FrancescaKookt! heeft gedaan.

We zullen dus in de toekomst niet langer koken en stoken met aardgas. Dit gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag gebeuren. Je gemeente zal samen met de netbeheerder beginnen in enkele wijken van je stad, nadat ze jou natuurlijk ruim op tijd op de hoogte hebben gebracht van de veranderingen. Daarna zullen steeds meer wijken van gas los gaan en over op een van de alternatieven. Het kan dus goed zijn dat je nog even moet wachten voor jouw wijk aan de beurt is.

Waarom gaan we aardgas uit de gebouwde omgeving halen?
Aardgas heeft ons veel gebracht de maar is een fossiele brandstof en zorgt dus voor klimaatverandering. Voor een klimaatneutraal Nederland moeten we daarom over op nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken. De overheid heeft daarom bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn, omdat we dat met bijna alle andere landen in de wereld hebben afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. Dat lijkt heel ver weg, maar er moet natuurlijk ook veel gebeuren! Zeker als je bedenkt dat 7 miljoen huishoudens in die tijd van het aardgas af moeten.

Hoe gaan we het doen?
Er werken steeds meer organisaties samen om de transitie van aardgas af in de gebouwde omgeving, vorm te geven. Zo zijn gemeenten en het ministerie van Economische Zaken samen bezig om te leren wat er nodig is om de eerste wijken van aardgas los te maken, de zogenoemde Greendeal Aardgasvrije Wijken. In deze greendeal is ook veel aandacht voor het goed en tijdig betrekken van bewoners bij de alternatieven die in hun wijk gaan worden aan geboden.

Wat kun je zelf doen?
Op welke manier je ook aardgasvrij gaat wonen, er zijn een aantal maatregelen voor je huis die altijd goed zijn. Want om ervoor te zorgen dat we allemaal aardgasvrij kunnen wonen is het nu al belangrijk om energie te besparen, bijvoorbeeld door je huis te isoleren met dubbel glas en vloerisolatie. In de toekomst zullen er steeds meer andere technieken financieel aantrekkelijk worden om van gas los te gaan. Denk aan een warmtepomp op elektriciteit in je huis of aangesloten worden op warmteleidingen in jouw wijk als dat voor jouw wijk mogelijk blijkt volgens je gemeente.
Meer weten over wat er allemaal al gebeurt in Nederland om van gas los te komen én wat je zelf kunt doen in jouw huis? Kijk eens hier of neem contact op met bijvoorbeeld Bleeve voor een concrete aanbieding.

VanGasLos
Om alle Nederlanders eens te vertellen dat we van gas los gaan (in juni 2016 wist slechts 14% dat!), zijn we de campagne VanGasLos gestart. Samen met heel veel partners zoals gemeenten, netbeheerders, woningcorporaties en energiebedrijven vertellen we deze boodschap! Zo hebben we een Facebook en Twitter om jou op de hoogte te houden van alle nieuwtjes in #vangaslos-land, volg je ons al? Hier delen we regelmatig nieuwsberichten en filmpjes die we
verzamelen.
Ook organiseren we in veel gemeenten gezellige VanGasLos bewonersfestivals, om al jouw vragen te kunnen beantwoorden en je te laten zien wat erbij komt kijken. Dit doen we samen met jouw gemeente en energie-initiatieven uit jouw buurt. Kom vooral eens een kijkje nemen bij het festival bij jou in de buurt of neem contact op om er eentje bij jou in de buurt te organiseren!