Nederland gaat #vangaslos: het kan wel!

Nederland is verslaafd aan gas. Maar het kan ook anders!

1 februari 2017 – Voor de verwarming van onze huizen, gebouwen en tuinbouwkassen wordt in Nederland voornamelijk aardgas gebruikt. Maar liefst 93%! Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet dit anders. Het goede nieuws is: het kan anders. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van All-electric isolatie, groen gas en collectieve warmte kunnen gebouwen op een andere en duurzamere manier worden verwarmd. Voor het koken zijn inmiddels ook veel betere oplossingen zoals inductie, zoals Francesca heeft gedaan.

We zullen dus in de toekomst niet langer koken en verwarmen middels aardgas. Dit gaat echter niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar beginnen in enkele wijken en daarna steeds verder worden uitgebreid naar andere wijken. Het kan dus goed zijn dat je nog even moet wachten voor jouw wijk aan de beurt is.

Waarom gaan we aardgas uit de gebouwde omgeving halen?

De overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat lijkt heel ver weg, maar dat is het niet. Zeker niet als 7 miljoen huishoudens in die tijd van het aardgas af moeten. Aardgas heeft ons veel gebracht maar is een fossiele brandstof en zorgt dus voor klimaatverandering. Voor een klimaatneutraal Nederland moeten we daarom over op nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken.
Hoe gaan we het doen?
Er werken steeds meer organisaties samen om de transitie van aardgas af in de gebouwde omgeving, vorm te geven. Zo zijn gemeenten en het ministerie van Economische Zaken samen bezig om te leren wat er precies nodig is om de eerste wijken van het aardgas af halen, een zogenoemde Greendeal. In deze green deal is ook veel aandacht voor het goed en tijdig betrekken van bewoners bij de alternatieven die in hun wijk gaan worden aan geboden.

Wat kun je zelf doen?

Op welke manier je ook aardgasvrij gaat wonen, er zijn een aantal maatregelen voor je huis die altijd goed zijn. Want om ervoor te zorgen dat we allemaal aardgasvrij kunnen wonen is het nu al belangrijk om energie te besparen, bijvoorbeeld door dubbel glas te nemen of je vloer te isoleren. In de toekomst zullen er steeds meer andere maatregelen aantrekkelijk worden zoals een warmtepomp in je eigen huis of een collectieve warmteoplossing in jouw wijk.
Meer weten over wat er allemaal al gebeurt in Nederland om van gas los te komen én wat je zelf kunt doen in jouw huis? Kijk op de website www.hierverwarmt.nl of ga bijvoorbeeld naar www.bleeve.nl voor een concrete aanbieding.

De mediacampagne Van Gas Los

Naast het platform is de Van Gas Los Movement gestart. Met de Van Gas Los movement nodigen we voorlopers van de energietransitie uit om zich aan te sluiten bij de movement. Met deze movement willen we millennials een centrale en belangrijke positie geven in het transitieproces. Want Gas is niet meer van deze tijd.

Op straat zijn een aantal willekeurige mensen geïnterviewd over het gebruik van fossiele brandstoffen. Het wachtwoord van de film is ‘Disrupt.’