De Energietransitie in Nederland

Is het je ooit opgevallen dat de deelnemers van Heel Holland Bakt koken zonder gas? Waarschijnlijk niet, terwijl de thuisbakkers de mooitse baksels binnen een mum van tijd op tafel hebben. Het heeft zo zijn voordelen, een inductie-plaat: het is bijvoorbeeld makkelijker schoon te maken en een stuk brandveiliger.
Het televisieprogramma is een voorloper, want in 2050 zal niemand meer gebruik maken van benzine, diesel en gas. Dit zijn brandstoffen die de uitstoot van broeikasgassen veroorzaken en daarmee de aarde opwarmen. Het proces hier naartoe, noemen we de “energietransitie” . Dat moeten we, volgens de klimaatovereenkomst van Parijs die wereldleiders in 2015 getekend hebben, beperken om klimaatverandering tegen te gaan. Het is een gigantische opgave als je weet dat 95% van de huishoudens nu nog gas gebruiken voor bijvoorbeeld de verwarming en koken.

In 2050 kan dat dan dus niet meer. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven, denk aan het koken op inductie zoals de amateurbakkers van Heel Holland Bakt al doen. Die zijn ook nog eens goedkoper en een stuk schoner dan gas. Om die alternatieven meer bekend te maken is Maya van der Steenhoven, onze directeur, de VanGasLos campagne gestart. Maya: “Ons leven zal drastisch veranderen door het stoppen met fossiele bronnen. Vergelijk het met de overgang van de kolenkit naar een gasfornuis of van de telex naar een mobiele telefoon. We zullen ons allemaal even moeten aanpassen en  daarna zullen we zien hoeveel vooruitgang het ons heeft gebracht. Straks kunnen we ons niet meer voorstellen dat we ooit op dat oude gas hebben gekookt en van die lelijke radiatoren in ons huis hadden hangen!

Steeds meer organisaties sluiten zich aan bij de beweging van Maya, om op een informatieve en toch leuke manier de aandacht van consumenten te trekken. Zo heeft ze samen met 70 gemeentes een verklaring opgesteld om per direct  te beginnen met van gas los te gaan. Dit gaat ze samen met de gemeentes aanbieden aan premier Rutte op de Nationale Klimaattop die eind deze maand plaats vindt. Maya’s motto is “Laten wij met ons allen vooruit gaan!”.